Hej där vänner!
Jag tillbringar just nu mina dagar nere i Vejbystrand och försöker ta igen mig efter ett helt sjukt hektiskt år. Det går lite sådär ärligt talat. Jag behöver nog ett par dagar till innan mitt huvud slutar gå i spinn runt sig själv och jag kan börja uppskatta att faktiskt ha semester och lyckas landa.
Svårare nog blir det då jag just nu råkar ha en av mina största hobbys som deltidsjobb – dvs att blogga och laga mat för alla er (och mig själv så klart!). Jag är en nästan tvångsmässig köksfejjare, så självklart har det första jag gjort på semestern varit att laga ännu mer mat. Trots att jag just spenderade en hel jävla vecka med att langa ut käk till folk på Fårö. Men men. Sån är jag.
Vi käkade burgare igår, och då jag just nu går på någon sorts långsiktig kur där jag försöker minimera mängden onödiga ägg och mejeriprodukter i min mat så tänkte jag att jag skulle försöka göra quornfärsburgare (som trots de sjukt lyckade oumphburgarna på Fårö tillsammans med Orlando’s Jamaican, fortfarande är mina favoriter), fast utan ägg, och lite snabbare och enklare. Jag hade ju sett under den föregående veckan att man inte alls behöver förkrångla så jävla mycket med stekning osv för att få till bra smaker, så länge man blandar ner rätt saker. Och banne mig om inte även det här receptet blev redigt smarrigt! Kryddningen sitter som en smäck, och konsistensen blev kanske liiite mjukare än när jag använder ägg och ströbröd, men fortfarande riktigt bra! Se bara till att grilla dem ganska länge på eftervärmen så de hinner bli fasta hela vägen igenom.
Servera dem gärna med en smarrig coleslaw och med min egna burgardressing! Supergött!
Quornfärsburgare, 4-6 stycken
- 300 g quornfärs (fryst)
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk tomatpuré
- 1, 5 msk grönsaksfond eller 1 tärning upplöst i 2 msk vatten
- 1 msk kinesisk soja
- 1 dl havregryn
- 2 msk maizena eller potatismjöl
- 2 msk rapsolja
- mycket svartpeppar
- salt
Finhacka vitlöken och blanda sedan ner alla andra kryddor tillsammans med havregrynen i quornfärsen. Arbeta igenom den rejält med händerna eller en slev tills du får en homogen smet och quornfärsen har tinat något. Du vill fortfarande ha några ”hela” bitar quornfärs kvar, men en smet som håller ihop bra och som inte är för fuktig. Om smeten känns för torr, tillsätt mer olja. Om den inte håller ihop, knåda lite till och/eller tillsätt lite mer havregryn. Du kan krossa havregrynen lite med händerna innan du har i dem för en mer homogen smet om du vill. Smaka av med kryddor efter eget behag, men jag tycker att detta är en jättebra grund, som mest behöver smakas av med salt och peppar för nivå.
Forma 4-6 st biffar efter önskad storlek och grilla sedan på hög värme tills de får färg och låt dra några minuter på eftervärme. När de känns fasta och har fått fin färg är de klara. Det går också fint att steka i lite olja i en stekpanna.