Quantcast
Channel: Jävligt Gott
Viewing all 713 articles
Browse latest View live

Vegetariska revbenspjäll

$
0
0

IMG_9840

Årets stora nyhet på julbordet i min värld var de här vegorevbenspjällen! Jag har tänkt i några år att det vore gott att ha på julbordet igen, men inte riktigt pallat att göra egna av seitan som jag sett vissa göra. Nu när dock både Oumph och Anamma Vegetariskt kommit ut med fantastiska produkter i form av Oumphs filéer och Anammas vegofiléer – dvs två helt enastående smarriga köttsubstitut så blev det dock en helt annan grej.

Efter mitt sedvanliga runtgooglande efter och jämförandes olika recept på ”glaserade revbenspjäll” så fastnade jag för Per Morbergs variant – helt enkelt för att det var det mest komplicerade och jag råkade ha i stort sett alla ingredienser hemma. Så detta recept utgår ifrån hans, nästan till punkt och pricka. Det jag har gjort är att jag har anpassat tiden i ugnen för att passa vegofiléerna, som ju inte alls behöver 1,5 h timme för att bli ”klara”, utan snarare mest bara behöver få rätt koncistens.

Jag hade heller ingen tabasco hemma, så jag körde på med ett par matskedar srirachasås – och jävlar det funkade fint det!

IMG_9822

Vegetariska revbenspjäll – 2-3 portioner

(Mängden marinad räcker till 2 påsar vegofiléer om du vill, då räcker det till snarare 4-6 personer)

  • 1-2 påsar Anamma vegofiléer eller Oumph ”The pure filet”
  • 0,75 dl äppelcidervinäger
  • 1/2 dl socker
  • 3 msk honung eller ljus sirap
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • ca 4 cm riven färsk ingefära
  • 2,5 msk kinesisk soja
  • 2 msk srirachasås
  • 3 msk dijonsenap
  • saft från 1 pressad apelsin

Dag ett. Blanda ihop socker, honung och äppelcidervinäger i en kastrull och koka upp. Blanda ner de övriga ingredienserna därefter och låt svalna i kastrullen. Lägg därefter vegoköttet i dubbla plastpåsar och häll i marinaden. Ställ kallt i ETT DYGN och låt dra.

IMG_9830

Dag två. Sätt ugnen på 200 grader och fiska upp vegoköttet ur marinaden och lägg upp dem i en ugnsfast och lättdiskad långpanna. Spara marinaden i en skål vid sidan om.

Grilla vegoköttet i ugnen i ca 45 minuter, eller tills de fått rejält med färg och en knaprig yta. Gränsen mellan bränd och knaprig kan bara du bestämma själv vart du tycker att den ska gå. Ta ut formen var tionde minut och pensla på rikligt med marinad. Vänd vegoköttbitarna efter halva tiden och pensla på andra sidan så de blir jämt grillade. Nästan all marinad ska gå åt.

Låt svalna några minuter och ät tillsammans med kokt potatis och äppelmos (sjuuukt gott!), eller med coleslaw och potatisklyftor beroende på vad du gillar bäst.


Jävligt Gotts Nyårskrönika 2015

$
0
0

halvåtta6

Hej vänner!

Först – om ni letar nyårsrecept – de hittar ni här!

Så går ännu ett år mot sitt slut (för att öppna med en klyscha). 2015 alltså. När jag var liten kändes 2015 som jävligt mycket framtiden. Så mycket framtiden så att det var en självklarhet att vi nog mycket väl skulle kunna ha svävande skateboards (vilket vi har!) eller klä oss i konstiga fula kläder (vilket inte riktigt stämmer – flanell och jeans ftw).

Oavsett vad 2015 må ha varit för mitt 8-åriga jag så har det varit en hel del för mitt 28 åriga jag. Jävligt Gott, en blogg och en idé som föddes en sen decemberkväll 2010 har gått ifrån att bara vara en rolig grej och ett sätt för mig att bli bättre på att laga mat till att bli en av Sveriges största vegobloggar med över 50 000 unika besökare i månaden (hej på er!). Riktigt hur det gick till vette fan, jag nyper mig konstant för att se om det är på riktigt. Men det känns som en kombination mellan en rejäl stor dos tur och timing med den här jättevågen kring vegetarisk mat, att ingen annan riktigt gör bara helt vanlig mat – fast jävligt gott, och lite skills med sökmotoroptimeringen.

Men, bara för att vara den som är den så skulle jag vilja göra en kort liten krönika över vad jag ser som de 5 största ögonblicken i Jävligt Gotts 2015. Sofia Von Porat från tidningen VEGMAT har gjort en sammanställning över vad som hänt i vegovärlden 2015 om ni vill ha något lite mindre egofixerat! 😉

IMG_7393 (800x600)

5. Jävligt Gott blev expert på lite allt möjligt

Calle Godani från Mitt i tidningarna var på besök i somras och snackade vegogrillning i ett reportage som gick ut till nästan en miljon Stockholmare. Det var kul!

Och Matmagasinet Vegourmet (ett väldigt snyggt sådant om jag så får säga) hade en stor burgarspecial i sitt augustinummer där de lyfte fram den fantastiska vegoburgaren i alla dess former. Jävligt Gott och min jakt på #sthlmsbestvegoburger samt Jävligt God Husman fick sig ett helt uppslag.

halvåtta3

4. Jävligt Gott var med på TV

Jag vet inte riktigt om det här är så mycket att fira, för jag kom ju faktiskt SIST (hade jag vetat att ingen av de andra var vegetarianer så hade jag kanske lagat något annat..), men ändå. Jag var med som en av 4 deltagare på Halv Åtta Hos Migs vegospecial i våras och lagade vegetariska köttbullar med gräddsås. En väldigt lustig upplevelse.

IMG_9883

3. Jävligt Gott slår rekord

Ni har blivit ohemult många fantastiska människor som tittat in här på bloggen under 2015 och letat inspiration! Den sista månaden här på 2015 har slagit alla rekord, och innan den ens är slut så har över 70 000 pers varit på besök. Jag har dessutom hamnat högst upp på MyTastes matbloggstopp för ett par dagar!

DSC_0118

2. Jävligt Gott blir med bok – igen!

I samband med Halv Åtta Hos Mig så släppte jag och Owl Streets vår andra vegetariska kokbok – Jävligt God Husman. Jag är sjukt tacksam över att ha fått möjligheten att jobba med de killarna. De är verkligen guld!

beyonce-7-11-outfits

1. Queen Bee och Zara Larsson joinar the light side

Det känns ändå ganska bra att årets största vegohändelse i Jävligt Gotts liv inte har med Jävligt Gott att göra. Mitt ego började bli osunt stort här. För vad kan egentligen bli större än att popkulturens två drottningar tar ställning för djuren och mot mörkret? :*

Grönkålssallad med avocadocrème och grönkålschips

$
0
0

IMG_0071

Hej vänner!

2016 is here. Jag tänker då banne mig inte göra några nyårslöften för den sakens skull. Jag tror inte på nyårslöften, jag lyckas aldrig hålla dem. Idén om att det skulle bli lättare att göra förändringar i sitt liv bara för att en siffra ändras i kalendern är lite bisarr kan jag tycka. Men jag förstår dock poängen med att låta nya perioder präglas av nya beteenden och idéer, och starten av en ny termin och en lång semesters uppvilande är ju ändå ett ganska bra tillfälle att göra lite nya grejer.

En av de grejer jag har tänkt att jag ska göra (förutom att börja träna mer, dricka mindre, leka mer med barnen osv osv) är att satsa mer på den här fantastiska bloggen jag har. För som jag skrev i min nyårskrönika så DAMN alltså, vad många ni är som hittar hit! Det måste jag ju verkligen börja göra mer saker av…

Men, tills dess så får ni njuta av den här lilla kreationen som jag slängde ihop till förrätt på vår nyårsmiddag. Tanken var att få tillfälle att testa lite olika roliga tekniker för att tillaga grönkål (som jag upptäckte för första gången 2015 – tack 2015!), men jag pallade inte riktigt att också göra en grönkålscrème, så det fick helt enkelt bli två sorters grönkål med en sorts avocado som kändes enklare.

IMG_0058 (1)

IMG_0059

Grönkålssallad med avocadocreme och grönkålschips, 4 små portioner

  • 250 g färsk grönkål
  • 1 citron
  • 1 avocado
  • 1 granatäpple
  • god olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • chiliflakes eller liknande kryddblandning
  • 1 skvätt havregrädde

Börja med att sätta ugnen på 150 grader. Fortsätt sedan med att skölja av och torka grönkålen torr. Riv av bladen från stammarna i ca 4 cm stora bitar och dela upp grönkålen i två högar. Den ena blandar du med saft från ca 1/2 citron, en skvätt olivolja och salt och peppar i en bunke och masserar för hand i ca 10 minuter tills grönkålsbladen blivit mjuka och mörkgröna. Rensa därefter granatäpplet och blanda ner kärnorna i den masserade grönkålen. Smaka av salladen med mer citronjuice, salt och peppar. Du vill ha en ganska syrlig sallad.

IMG_0062

Den andra högen grönkål blandar du snabbt i en annan skål med olivolja, salt och chiliflakes. Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper och sätt in dem i ugnen, ca 20 minuter på 150 grader. Kolla till dem efter ca en kvart så de inte bränns.

Under tiden skalar du avocadon och skär den i bitar. Du måste ha en mogen och fin avocado, annars blir det svårt att göra crèmen. Blanda avocadon med en skvätt citronjuice, salt, peppar och lite havregrädde. Mixa till en kräm med en stavmixer och smaka av. Du vill ha en mild crème med tydlig sälta och tydlig avocadosmak.

När chipsen är klara, låt dem svalna i några minuter och lägg därefter upp salladen på ett fat. Först crèmen på botten i en halvmåne, därefter den masserade grönkålen i mitten och chipsen utmed kanten på tallriken. Ät med en bit bröd.

IMG_0073

Enkel vegansk vietamesisk nudelsoppa – Pho

$
0
0

IMG_9764

Hej!

Jag fortsätter mitt lilla bloggarryck här så får vi se hur länge det håller i sig. Jag gick igenom alla bilder jag tagit under hösten när jag lagat mat, ätit ute m.m. och kom fram till att jag har så mycket som 22 potentiella blogginlägg på lur som jag skulle kunna (och förhoppningsvis kommer) att dela med mig av här framöver. Så håll i hatten vettja!

Idag var förresten första dagen på jobbet. Det gick helt okej. Så nu är det bara typ en så där 6 månader kvar till sommarlovet! :S Haha. Inte för att någon räknar…

Men men, en av mina stora obsessions den här vintern har varit vietamesiska nudelsoppor, så kallade ”Pho”. De går att göra superavancerade, eller jättenkla beroende på hur mycket ork och tid man har, men är supermättande, värmande och sjukt goda. Jag tror att det hemliga tricket ligger i att lära sig att krydda upp buljongen, och att äta dem riktigt riktigt varma. Det riktigt sparkar ut kylan ur kroppen på en, vilket är välbehövligt en vinter som denna.

Här kommer den lite mer avancerade versionen av receptet. Om du vill göra det enklare för dig så kan du bara slänga i några valfria grönsaker, till exempel morötter, svamp eller salladskål som man ofta har hemma, i buljongen och låta dem koka med nödvändig tid för att de ska bli lite mjuka och skippa alla krångliga örtkryddor eller fancy ingredienser. Det räcker långt med bara de hårda kryddorna, lite grönsaksbuljong, vitlök och ingefära. Och nudlar så klart.

IMG_9750

Vegansk vietnamesisk nudelsoppa, 4 portioner

  • ca 250 g pak choi
  • ca 200 g shitaakesvamp
  • 1 burk böngroddar eller 100 g färska
  • 5 st salladslök, eller ca 1 dm purjolök
  • 200 g förstekt tofu
  • ca 1 liter vatten
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kruka färsk mynta
  • 250 g platta risnudlar
  • 2,5 msk grönsaksfond
  • 1,5 msk ljus japansk soja
  • 1 lime
  • 2 st färska röda chili
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 hel torkad stjärnanis
  • 2 kaffir limeblad
  • 4 torkade kryddnejlikor
  • salt och chilipulver
  • rapsolja att steka i
  • Srirachasås till servering

IMG_9755

IMG_9762

Photobomb!

Börja med att koka upp vattnet i en vattenkokare. Hacka under tiden vitlöken och 1 röd chili fint (ta ur kärnorna om du inte vill ha det så starkt) och skär ingefäran i smala stavar. Fräs på medelvärme i oljan i en stor gryta tillsammans med alla torkade kryddor i någon minut, det ska inte ta färg, men dofta intensivt. Tillsätt vatten, grönsaksfond och soja och låt koka upp. Låt koka ca 5-10 minuter och smaka av sältan.

Medan buljongen kokar så sköljer och hackar du grönsakerna grovt. Tärna och stek tofun så den får lite yta, gärna med lite vitlök i pannan. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet och lägg dem i en separat skål med en skvätt olja så de inte klibbar ihop. Låt grönsakerna koka med i buljongen en kort stund, så de precis bara blir varma, men behåller sin stuns. Svampen kan behöva koka lite längre än kålen och löken, så lägg i den först. Ta kastrullen av spisen och pressa i juice från 1/2 lime.

Skiva upp den sista chilin fint, och lägg den, örtkryddorna och böngroddarna i separata skålar som ställs på bordet. Maten serveras genom att gästerna får lägga upp först nudlar, sedan böngroddar och örter i sina egna (STORA) tallrikar som buljongen och grönsakerna sedan hälls över. Servera buljongen skållhet, och ös på med limejuice och srirachasås på tallriken!

Yum yum!

IMG_9699

Så här såg orginalsoppan, som påbörjade min besatthet, ut där jag käkade den på det vietnamesiska lunchhaket i Kista Galleria. Den ger en lite bättre målbild än mina mörka, taffliga bilder. Det blev ändå ganska likt resultatet, även om deras buljong hade lite mer sting i sig.

 

Recension Vigårdas vegoburgare

$
0
0

IMG_9797

Hej Vänner!

Ett av mina favoritprojekt här på bloggen är det väldigt långsiktiga och långsamma testandet av Stockholms alla vegoburgare runt om i stan i jakten på #sthlmsbestvegoburger, och ytterst subjektivt betygsätta och rangordna dem. Nyligen kom turen till Melker Anderssons lyxburgarhak Vigårda som bland annat ligger i MOOD gallerian på regeringsgatan, mitt i smeten i Sthlm.

Vigårda vill sticka ut ur mängden med ett fokus på ”råvaror som kommer från bondgårdar, åkrar och grönsaksland. Mat att lita på!”. Man kan ju undra vilken mat som INTE kommer ifrån bondgårdar, åkrar och grönsaksland? 😉

Skämt å sido så har de mycket större fokus på kvalitativa råvaror än your average burgarkedja och det är tydligt att de kommer ifrån Melkers gedigna restaurangerfarenhet. Maten och inredningen är lyxig och hipp, och precis så där ”liten men god” som man har lärt sig att förvänta sig på finkrogar. Inga jättelass dvs, men det är inget man brukar kunna förvänta sig hos top level burgarhak överlag. Det är snarare fokus på lite mindre och väl utförda burgare med fancy tillbehör, som plockas ihop på en bricka från en självplockshylla och visas upp vid kassan, ungefär som på McDonalds. Priserna är helt okej, men om man plockar på sig en extra dipsås och en efterrätt så går priset lätt upp kring dryga hundralappen.

IMG_9795

IMG_9793

De har bara en vegoburgare som beskrivs som ”grönsaker/fårost” – dvs inte vegan (även om den säkert går att beställa utan fetaosten) och som till min stora förvåning var gjord av Oumph Pure Chunk! Det var alltså inte en hamburgare i ordets verkliga bemärkelse utan snarare någon sorts fransk version av fooled pork med ungsrostade grönsaker, rödlök, fårost och oumph i en salig röra i ett burgarbröd. Riktigt, riktigt gott, men inte vad jag hade förväntat mig, och kanske inte riktigt vad jag hade hoppats på när jag gick för att käka burgare… Jag är lite av en purist på det sättet. Men gott vare.

De har ett stort urval av olika sidosallader och dipsåser som jag absolut rekommenderar att testa. Det känns liksom lite som att poängen med Vigårda snarare är att äta välgjord och spännande mat där du stöter på nya intressanta smaker, än att få den perfekta och genuina vegoburgarupplevelsen. Restaurangen är dessutom mysigt och coolt inredd med många varierande sittplatser, både vid barbord och vid vanliga bord.

Var dock beredd att behöva köa lite. Jag kom dit vid 13 tiden en tisdag och även då behövde jag vänta i nästan 10 minuter på att få mitt käk, och leta efter sittplats.

Allt som allt ger jag stället en svag fyra. Hade vegoburgaren varit mer ”genuin” hade det blivit högre, men nu vette fan om jag ens egentligen skulle vilja kalla den för en hamburgare. Du kan stoppa spaghetti i ett bröd, och det kommer fortfarande bara vara spaghetti i bröd. If you catch my drift…

IMG_9798

Tips på bra vego-instagramkonton!

$
0
0

instagram-logo

Hej!

Att börja instagramma Jävligt Gott var ett av de bästa besluten i min bloggkarriär, utan snack. Jag har fått så ofantligt mycket feedback, inspiration, bekantskaper och pepp därifrån så det nästan är knäppt. Det är något med hela bildformatet som lämpar sig sjukt bra för matbloggande (ganska uppenbart), och det är en väldigt direkt och enkel form av kommunikation. Precis någonstans där mitt emellan twitters hetsande ”vad tycker jag” uppdaterande och facebooks mer trögrörliga diskussionsbaserade snackande.

Och som sagt så är jag verkligen inte uppe på insta bara för att själv kunna nå ut med Jävligt Gott till fler, utan också för att inspireras och lära känna andra matbloggare. Därför tänkte jag att jag skulle dedikera det här inlägget till att dela med mig av några av mina favoritkonton med vegansk och lakto-ovo vegetariskt käk. Det finns sjuuuuukt många där ute, så dela gärna med mig av era favoriter i kommentarsfältet om ni tycker att jag har missat några pärlor. Men det här är iaf mina favoriter! Några är enorma mastodonter på vegofronten, och andra är lite mindre, men alla är sjukt bra!

De är listade utan inbördes ordning, och alla bilderna är ifrån deras instagramkonton, tagna av dem.

@gaashud

gaashud

Johan Lundgren som driver bloggen och instagramkontot Gaashud är en riktigt sick vegankock och bagare, och dessutom en riktigt trevlig prick ovanpå det. Om din grej är bröd, glass, asiatiskt eller grädde. Då är det här kontot för dig. Plus att han har en urgullig unge.

@tuvessonskan

tuvessonskan

Tuvessonskan är en ny upptäckt, men jag har gått på ett konstant vill-ha-craving sen jag hittade hennes konto. Hon är lakto-ovo vegetarian, precis som jag och har tonvis med smarriga och kreativa recept, som till exempel den här panerade rotsellerin. Ser det inte helt fuckin to die for ut? Fattar dessutom inte hur hon pallar äta så ambitiös mat hela tiden. Jag äter 90 % samma sak som förra veckan, jämt.

@vegokak

vegokak

Vegokäk är ett jättenytt konto, med bara ett par bilder än så länge. Men varenda en ser supergod ut, som till exempel den här pastan med dubbelpanerad mozzarella (?!?!?!). Hon ska tydligen bli med blogg snart, så jag förutspår storheter framöver.

@vegokoll

vegokoll

Vegokoll är Djurens Rätts konsumentblogg, som också finns på instagram. Det är sjukt bra att följa om man vill hålla sig up to date på vad som händer i vegosfären.

@vegetariskmat

vegetariskmat

Vegetarisk mat har massvis med goda lakto-ovo vegetariska recept. Bra inspiration!

@stockholmfood

stockholmfood

@Stockholmfood är en grymt jäkla konto. Det är nämligen något så ovanligt som ett stort och seriöst restaurangtestarkonto med fokus på vegokäk! Bloggaren bakom kontot är ”pescetarian som ibland äter vilt när det bjuds”, och äter mest fisk och vegorätter på de olika ställena. Det roliga är dock att hon inte alls marknadsför sig själv som ett vegokonto utan låter det enkelt bara stå för sig själv i vad hon rekommenderar. Mer sånt! Det behövs fler aktiva konsumenter som ställer krav på vegokäket ute på krogen.

@marielyander

marielyander

Marie Lyanders instagramkonto är, även om det inte är ett renodlat matbloggskonto, fyllt med massor av sjukt smarriga lakto-ovo vegetariska recept. Checka!

@vegankompisen

vegankompisen

Vegankompisen är något så ovanligt som en proffskock som älskar att laga vegankäk! Och han gör det riktigt bra dessutom. Det är lite kul faktiskt, jag började se den här killen lägga ut bilder på sina kreationer på facebooksidan ”Vad äter du för veganmat idag?” och få jättebra feedback, så efter lite påtryckningar startade han nyss ett instagramkonto. Han jobbar på Torekov Restaurang och är själv inte vegan, men all mat på kontot är det.

@jamieoliver

jamieoliver

Behöver jag egentligen säga något om det här? Jamie Oliver är en jävla gud. Och även om han verkligen inte är vegan eller vegetarian så är han en stor allierad i kampen, och han postar regelbundet tonvis med vegorecept på sitt instakonto. Som till exempel den här ragun. 😮 Hans matlagning är min absolut största inspiration, näst efter pappas när jag växte upp.

@gronaskafferiet

gronaskafferiet

Gröna Skafferiet drivs av Karoline Jönsson, en av de två vegokockarna som nu om några veckor kommer att vara programledare för Sveriges första vegomatlagningsprogram Vegorätt. Hennes instagram är fyllt av vackra bilder, och en hel del smarriga maträtter.

@vegourmetmagasin

vegourmetmagasin

Vegourmet är min favoritvegomattidning. Och det är nästan enkom för att de är så förbålt snygga. Här har ni några som har fattat att mat äts minst lika mycket med ögonen som med munnen. Och deras instagramkonto är nästan lika snyggt som tidningen.

@veganfatkid

veganfatkid

Som ni märkt är alla konton här ovan från svenska bloggare, men här kommer två stycken amerikaner. Det finns ju tonvis med amerikanska, tyska, brittiska, franska m.m. vegobloggarkonton, och jag pallar verkligen inte att gå igenom alla, men två som stuckit ut ur mängden är dessa. @Veganfatkid har det som sitt mission in life att ”eat through the best of Los Angeles so you don’t have to.” Och oj vad jag är avis… Sjukt mycket smarrigt utekäk!

@unhealthyvegan

unhealthyvegabn

Är precis vad hans namn antyder. Fan inte intresserad av att äta nyttigt bara för att han är vegan! Och jag älskar det! Vi är syskonsjälar, jag svär. Pizza, burgare, snabbmat och halvfabrikat all the way. Och så sjukt smarrigt. My god.

Det var mina favvosar. Vilka är era?

Jävligt Gott på Aftonbladet Morgon

$
0
0

aftonbladetmorgonHej!

I morse var jag med på Aftonbladet Morgon och snackade om vegetariskt mat! Det var helkul!

Anledningen till att jag var med var för att prata vegokäk, och framförallt lite appropå att SVT visar Sveriges första vegetariska matlagningsprogram, Vegorätt, nästa onsdag den 19 januari. Karoline Jönsson från Gröna Skafferiet var också med kort på skype och berättade lite mer om det.

Ett roligt inslag under programmet var ”biff eller bluff” där jag hade lagat tre stycken vegorätter, Fooled Pork, Vegetariska hamburgare och veganska revbensspjäll, som programledarna fick testa och se om de kunde avgöra om de var vegetariska eller kötträtter.

Ni kan kolla på hela inslaget här, för att se hur det gick!

Veganska Buffalo Wings

$
0
0

DSC04618

Hej!

Jag hoppas att allt är fint med er! Själv lever jag livet just nu. Kul på jobbet, kul med bloggen, kidsen mår fint (tvåochetthalftåringar är sjukt roliga, det är helt bisarrt vad de hittar på grejer..). Nu väntar jag bara på att vinna på lotto och att det ska bli sommar. Det känns som rimliga förväntningar.

Jag fortsätter mitt quest att vegofiera världens alla svulliga fastfoodsrätter, och att dyka huvudet först ner i varenda rolig mattrend som jag hittar på nätet. Den senaste grejen (som egentligen är jättegammal, men det är först nu jag fångat upp den) är veganska buffalo wings – så klart gjorda av allas vår favoritgrönsak, blomkål.

DSC04568

Buffalo wings är ännu en av alla dessa hundratusentals grejer som jag aldrig käkat på riktigt, i och med att jag växte upp i Borlänge i en familj som åt ute en gång per år (och då på mammas jobb på ett hotel, och då alltid samma hamburgare) och blev vego innan jag flyttade till Stockholm och blev en foodie. Så jag kan mest utgå ifrån om det blev gott, och hur jag tror att orginalet typ ska vara.

Jag utgick ifrån det här receptet ifrån Hot For Food, en amerikansk vegansk matblogg.

Efter att ha lagat det enligt deras instruktioner och med deras metod – dvs att baka blomkålen i ugnen så har jag dock ändrat lite i receptet och lagt till lite egna rekommendationer. En stor grej var bara att översätta receptet till svenska mått, men den stora bristen i deras recept tycker jag är konsistensen. Det är något som jag sett flera på instagram klaga på när de lagat samma recept också. Att ungsbaka dem på det här sättet gör att blomkålen blir väldigt mjuk – och originalet på Buffalo Wings är ju gjord på friterad kyckling, dvs knaprigt. Så – jag rekommenderar istället att man skippar den första rundan i ugnen och istället friterar dem. Men men, nog babblat, här kommer receptet!

DSC04480

Veganska Buffalo Wings, för ca 2-4 personer beroende på hunger och tillbehör

  • 1 stort blomkålshuvud, ca 1 kilo
  • 1,5 dl osötad mandelmjölk
  • 1 dl vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk lökpulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/4 tsk salt
  • 1/4 tsk mald svartpeppar
  • 50 g veganskt smör
  • 2,5 dl stark sås. Den klassiska är Frank’s Red Hot Sauce, men jag hittade Buillards Chicken Wings Hot Sauce i butiken som var jättegod, så det funkar med. Annars, ta valfri stark och vinägersyrlig sås som du har tillgång till. (Jag är inte sponsrad, den var bara skitgod).
  • Olja till fritering

Börja med att skölja och torka av blomhålshuvudet. Skär det i buketter som är ca 3-4 cm stora styck. Blanda ihop mjöl, växtmjölk, vatten och kryddor i en skål och låt dra en kvart. Du vill ha en tjock smet som klibbar fast rejält på blomkålen, inte en lös och rinnig smet.

Sätt på ugnen på 225 grader, och värm upp en kastrull eller stekpanna med höga kanter på spisen, fylld med ca 4-5 cm olja. Använd typ raps, solros eller liknande olja med hög rökpunkt som går att fritera i.

DSC04446

DSC04460

DSC04495

Doppa blomkålsbitarna i smeten ett par stycken i taget och skaka bort överflödig frityrsmet, så de är jämt men ganska tunt täckta och fritera dem därefter, en 4-7 stycken (beroende på storlek på din stekpanna) i taget i oljan. Ha spisen på 3-4:an när oljan blivit varm, så brukar inte oljan bli för varm. Det ska ta ca 4 minuter för blomkålen att börja få färg och smeten att bli knaprig. Ta då upp dem och lägg dem på hushållspapper så de får rinna av. Upprepa tills alla bitar är friterade.

Smält sedan smöret i en kastrull och blanda ner din hotsauce i det. Vänd alla de friterade blomkålsbitarna i såsen så de täcks jämt, och lägg dem därefter på ett bakplåtspapper på en plåt och ställ in dem ca 20 minuter i ugnen tills de fått ganska bra med färg. Ta ut, låt svalna några minuter och pensla över lite av hotsaucen igen.

Servera med valfri dipsås (någon sorts oatly ifraichebaserad passar bra, orginalet kör med blue cheese, men det är ju inte så veganskt, så kanske någon vitlökssås, eller en ranchdressing?) och grönsaksstavar (don’t ask me why, men det är så de gör i staterna!).

Happy frossande!

DSC04583

DSC04586

DSC04622

 


Jävligt Gott snackar vegoburgare på Burgarpodden

$
0
0

397947_1280Hej!

Innan jul var jag en sväng förbi Östermalm och tillbringade en dryg timme med att snacka vegoburgare tillsammans med Christoffer Birgerstam, programledare för McDonalds ”Burgarpodden”. Idag släpptes avsnittet, så in med er och lyssna vettja!

Programmet finns här!

Vi betar av mycket svåruttalade Superiority Burgers prisbelönta vegoburgare, vad som är skillnaden på en hambugare och en vegoburgare, hissa och dissa stans bästa och sämsta vegoburgare och en massa andra grejer. Känns helt okej att bli utnämnd till vegoburgarexpert av McDonalds!

10488727_1489925727980687_1669288833_nMcDonalds, må ha hamnat lite iskymundan av Max på vegofronten den senaste veckan, efter deras mastodontlansering av hela fem nya vegorätter på sin meny, men McD har faktiskt testlanserat en vegovariant av sin ElMaco på alla restauranger på Södermalm under januari. Hoppas att de får inspiration av Max och låter den bli kvar, samt utökar sitt utbud!

Nog för att de här snabbmatskedjorna inte riktigt är mitt förstahandsval om jag ska gå ut och käka en god burgare, men alla har inte förmånen som jag att bo i en stad med fler hamburgerhak än busstationer, så att McDonalds, Max och Burger King satsar på vego är verkligen ett jätteviktigt steg framåt för att göra det enklare för fler att välja vego överallt. Good on you!

Vietnamesisk Nudelsallad

$
0
0

IMG_0404

Hej!

Januari är snart slut, och det känns som att året har dragit igång med en helt sjuk fart. Bloggen tar stormsteg, och jag har massvis med spännande planer på gång som jag snart kommer att berätta mer om, men även på jobbet är det full rulle med massor av spännande grejer. Det är inte lätt när man har två superkarriärer parallellt med varandra inte 😉

Men men, det är tur att det är så jävla kul att laga och äta all den här goda maten jag behöver klämma fram för bloggens skull då! Jag har fortsatt att småfuska mig fram med lite vietnamesiska smaker, och efter att ha varit på Minh Mat på Odengatan för några veckor sedan så blev jag supersugen på att slänga ihop en god nudelsallad.

Så här såg rätten på Minh Mat ut (verkligen värt ställe att besöka! De har minst en veganrätt till lunch varje dag, och en helsida i sin a la cartemeny som är vegansk!). Min nudelsallad var inte ens i närheten av deras, men god blev den!

IMG_0168

Enkel Vietnamesisk nudelsallad 3-4 portioner

  • 250 g risnudlar
  • 150-200 g pak choi
  • 100 g shiitakesvamp
  • 1 röd paprika
  • 1 dm purjolök
  • 1 röd chili
  • 1 rödlök
  • 200 g fast tofu
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1/2 kruka färsk mynta
  • 1/2 tsk sesamolja
  • ca 50 g jordnötter
  • 2 klyftor vitlök
  • juice från 2 st lime
  • 0,75 dl kikkoman soja + 1 msk till wokning
  • 1/2 dl socker
  • 1 dl olja till fritering och wokning

IMG_0385

Börja med att blanda dressingen. Pressa saften från 2 lime och blanda med socker och sojan. Riv ner vitlöken och 1/2 fint skivad röd chili. Låt dra i ca 30 minuter i kylskåp.

Fortsätt därefter med att värma upp oljan i en wokpanna. Koka samtidigt upp vatten till nudlarna. Skär tofun i ca 1/2 cm tjocka, trekantiga bitar och fritera dem i oljan tills de blir gyllenbruna och knapriga. Ta upp ur oljan och låt rinna av på hushållspapper. Behåll ca 1 msk av oljan i woken. Lägg risnudlarna i det uppkokta vattnet och låt dra ca 3 minuter. Låt dem inte dra för länge, för då blir de för mjuka och går lätt sönder.

IMG_0403

Skölj och skiva pak choien, resten av chilin, rödlöken, paprikan, purjolöken och svampen i strimlor. Börja med att steka rödlöken i woken tills den är mjuk. Tillsätt därefter svampen och paprikan och stek på hög värme i några minuter, tillsätt sist chilin, purjolöken och pak choi samt ca 1 msk kikkomansoja och låt woka i ca 30 sekunder till.

Blanda de wokade grönsakerna med nudlarna, finhackad koriander och mynta samt sesamolja.

Servera salladen med grovhackade jordnötter och dressingen vid sidan, så varje person får dressa sin sallad själv. Det är också gott med extra koriander, några limeskivor samt srirachasås till.

IMG_0388

 

Stort test av Max nya vegoburgare

$
0
0

IMG_0595

Hej!

Äntligen lyckades jag ta mig i kragen och knalla förbi MAX för att testa deras nya, enormt megahypade vegoburgarmeny. Det här är domen.

På ett sätt tror jag att det kan ha varit bra att jag faktiskt väntade två veckor med att testa burgarna. Hypen finns fortfarande kvar, men jag skulle nog vilja säga att den är snäppet mer nyanserad nu än den var dagen för smyglanseringen som jag var inbjuden till, men missade, för två veckor sedan. Det var dagen innan lanseringen, och när Matgeek (förövrigt fett kompetent och bra snubbe!) la ut en sexminuters recensionsvideo så fick den 12 000 views på några timmar och the buzz was on! En oumphburgare! Och en Halloumiburgare!! Damn, MAX!

Sen kom dagen för lanseringen och alla vegofacebookgrupper fylldes till bredden av bilder på vegoburgare från verkligheten. De var så klart fett mycket mindre snygga (som även mina, som ni kan se på bilderna), och väldigt mycket mer varierande i kvalitet (det är ju bara tre bitar oumph på den här burgaren!) än de som levererats på pressträffen, men det samlade konsensuset var ändå att MAX hade lyckats med något stort här. Så jag kände mig beredd på lite vad som helst nu när det var dags att testa själv.

IMG_0617

Brorsan å hans skägg.

Men  den viktigaste frågan för mig kvarstod. Hur skulle dessa nya snabbmatsvegoburgare stå sig i den verkliga konkurrensen? Har MAX faktiskt lyckats leverera ett gäng burgare värdiga av att ta sig in på listan över #sthlmsbestvegoburger?

Igår fick jag svaret. Jag och brorsan (också vego sedan typ 12 år, varav 3 som vegan, men ej längre), laddade upp med en riktig sen lunch och köpte på oss de tre största nyheterna. Halloumiburgaren, BBQ Sandwich och Crispy Mexican, med tre olika tillbehör; lökringar, vanliga pommes och chili cheese fries.

Vi delade varje burgare på mitten och åt en halva var i taget, kritiskt granskande och smaskandes. Det här var våra omdömen:

IMG_0602

Man kan konstatera att MAX styrka inte är att servera burgare som liknar dem på produktbilderna…

IMG_0605

Först ut, Halloumiburgaren:

Vi hade bägge stora förväntningar. Hallå – halloumi liksom? Vegetarianernas bacon?! Varför har det tagit sån jävla tid att klämma fram en halloumiburgare på någon av de stora kedjorna? Ingen aning. Det är wierd, men nu är den första här.

Tyvärr så var den faktiskt lite av en besvikelse. Inte på grund av halloumin, utan på grund av resten. Vi var bägge överens om att tillbehören på resten av burgaren var onödigt tråkiga och fantasilösa. Rödlök, sallad, och en mild dressing toppades med en massa bostongurka. Och det var typ it. Så visst, fett värd att käka pga halloumi, men det fanns mycket mer potential att hämta här! In med lite guacamole och lite chili. Kolla på Phil’s Burgers halloumiburgare, eller min egen, till exempel. Där snackar vi!

2.5 av 5 burgare får den av mig på #sthlmsbestvegoburgare-skalan. Men, i snabbmatsburgarsammanhang så är den lugnt den tredje godaste burgaren jag ätit. 

IMG_0604

Eller i att fördela ingredienserna jämt på sina burgare. ;)

IMG_0609
Andra ut, Crispy Mexican:

Crispy Mexican skulle kunna beskrivas som en upphottad variant av de stora snabbmatburgerkedjornas vanliga grönsaksburgare. En krispigare och kryddigare grönsaks/bönbiff med en kryddig majonnäs och pepperjack-ost på. Man skulle kunna säga att MAX helt enkelt lyssnat på kritiken mot det gamla Greenmålet och gett oss precis vad vi ville ha – samma grej, fast mer smak och med ost (vad är grejen med att alla har antagit att vegos hatar kryddor och ost? Vi älskar kryddor och ost. Varför tror ni det finns vegoost, eller ens något som heter lakto-ovo-vegetarianer, samt hela det asiatiska köket?).

Det är svårt att säga om det här var lite av ett måndagsex, eller inte, men tyvärr så tyckte både jag och brorsan att biffen dock var FÖR knaprig och hårdfriterad. Den blev liksom lite seg och trist. God, men inget jag skulle köpa frivilligt i jämförelse med de andra två burgarna på menyn. Jag har å andra sidan aldrig varit ett fan av de vanliga grönsaksburgarna på varken MAX, BK eller Donken.

1,5 av 5 burgare, men fortfarande bättre än allt det gamla.

IMG_0603

Sämst bild, jag vet…

IMG_0614

Sist ut, BBQ Sandwich:

Nu jävlar snackar vi. Egentligen skulle jag inte kalla detta en hamburgare i ordets verkliga bemärkelse. Det är ju defacto en Pulled Oumph macka, och den heter ju också just BBQ Sandwich. Men va fan, det är okej. För det här mina vänner. Det här är THE SHIET.

Dels, den är vegansk. Bara det. TACK MAX. För att ni just gjort det fett mycket lättare att käka djurfritt i hela landet, på fyllan, och på vägen. Tack!

Och dels, den är fett jävla god alltså. Tack Oumph för att ni gjort något så smarrigt, och sen lyckats pracka på det på halva jävla Sverige! Oumphen levererar tuggmotstånd, och MAX har tagit fram en söt och rökig BBQsås som passar perfekt tillsammans med vegomajonnäsen. Kronan på verket är den inlagda jalapenon som tillsammans med knastrig sallad och rödlök ger både riktigt bra hetta och ytterligare textur.

Vissa har klagat på att den skulle vara FÖR het, men i min värld går det knappt, så den var en riktig hit.

Här snackar vi en riktigt bra burgare helt enkelt. Så bra att jag kommer att strunta i att den inte är en vanlig burgare.

Allt som allt, inräknat priset, tillbehören (köp för guds skull chili cheese fries för 20:- extra, så sjuuuukt gott! Dock ej vegan…), tillgängligheten, smaken, konsistensen och typ allt, så hamnar MAX BBQ Sandwich på en stark 4 av 5 burgare, den godaste snabbmatsburgaren jag käkat och bland toppskiktet i jakten på #sthlmsbestvegoburger!

Vi kan konstatera att MAX har höjt ribban för de andra snabbmatsburgarhaken. Let The Games Begin!

P.S Om ni undrar vilken som är den näst godaste snabbmatsburgaren jag någonsin käkat, checka här. D.S

IMG_0619

Om vi blev mätta och glada? Svar ja. Jisses…

Krämig pasta med soltorkade tomater, rosmarin, champinjoner och fetaost

$
0
0

IMG_9658Hej!

Jag måste erkänna att jag blir hungrig bara av att tänka på det här receptet. Det är något riktigt, riktigt svulligt i kombinationen med pasta, fetaost, soltorkade tomater och en så där riktigt krämig sås som man bara får när man kombinerar tomat med grädde eller crême fraichè. Jag måste laga det här oftare.

Den här typen av pastarecept känns dock lite som något av en bastard. Som ni kanske märkt är jag ganska mycket för att laga pastarätter med krångliga namn, typ puttanesca, siciliane, carbonara eller bolognese. Inte sånna här fjompiga ”Pasta med X, Y, Z, Å, Ä och Ö” grejer. Det funkar på italienska; ”Pasta con aglio e peperoncino”, men inte riktigt på svenska. Det blir liksom lite samma känsla som med svenska pizzor. Bananpizzan med curry, banan, jordnötter och typ nån sorts köttgrej. Inte så true. Nä tacka vettja en Margharita Napolitana. 😀

Jaja, gott som fan är var det iaf!

IMG_9653

Krämig pasta med soltorkade tomater, rosmarin, champinjoner och fetaost, 3-4 personer

  • 500 g pasta rigatoni
  • ca 10 st soltorkade tomater
  • ca 150 g färska champinjoner
  • 1 röd paprika
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl gott rödvin
  • 1 burk krossade tomater á 400 g
  • 1 burk crême fraiche á 2 dl eller 1 frp havregrädde á 3 dl (om du använder havregrädde, tillsätt gärna lite färsk citronjuice för att öka syran i såsen)
  • 1 kvist färsk rosmarin, eller 1,5 tsk torkad
  • 1 dl hackad färsk bladpersilja
  • 200 g fetaost (valfritt, uteslut, eller byt ut mot tofeta för vegansk variant)
  • Salt och peppar
  • 2 msk olivolja

IMG_9665

Börja med att finhacka rödlök och vitlök. Fräs på låg värme i en stor gryta eller stekpanna med höga kanter. Skär paprikan i ca 2×2 cm stora bitar, skär svampen i kvartar, och strimla den soltorkade tomaten. När löken blivit mjuk tillsätter du grönsakerna samt rosmarinen och steker ytterligare några minuter på låg värme tills grönsakerna blivit mjuka.

Tillsätt rödvinet och låt reducera ner någon minut. Ha därefter i crême fraiche, tomatkross, salt och peppar och rör om. Låt koka i ca 15 minuter medan du kokar pastan. Smaka av med salt, peppar och toppa med bladpersilja. Du vill ha en mustig och ganska syrlig sås med tydlig smak av tomat, vitlök och rosmarin. Om du använde havregrädde istället för crême fraiche, tillsätt några skvätt citronjuice i slutet för att öka syran i såsen. Rör ner den nykokta pastan i såsen och servera genast, tillsammans med fetaost eller liknande.

IMG_9671

Recension: Prime Burgers vegoburgare

$
0
0

IMG_0532

Hej igen!

Det har varit mycket burgare nu på senaste, men det känns ju alltid okej. Burgare kan man komma långt på, och jakten på #sthlmsbestvegoburger måste fortsätta.

Något som man också kommer långt på är pimpade pommes, något som gänget på Prime Burger har fattat. Det är faktiskt lite fascinerande att så få andra ställen kör med den här grejen. Max har börjat med sina chili cheese fries, men i övrigt har jag varken sett det på någon av de finare eller de mindre fina hamburgerhaken. Antagligen för att jag inte kollat så noga, men på Prime är det svårt att undvika. De har typ fem, sex olika varianter av pommes med olika typer av såser på och jag älskar det! Så till den grad att vi var tvungna att beställa in tre olika typer av tillbehör och dela på när vi var där å käkade senast.

Jag beställde in nachos med ostsås och rödlök, S beställde in sötpotatispommes med gräddfil, koriander och chili och så tog vi lökringar också. Nachosen var supergoda (not to anyones surprise), men konstigt nog så serverades de kalla? Sötpotatisen var däremot en jävla superhit! Och verkligen något som man skulle kunna laga själv hemma. Kombinationen mellan spröda pommes, stark chili och krämig gräddfil är genial! För att inte tala om hur gott det är med sötpotatispommes överlag.

IMG_0529

IMG_0527

IMG_0525

Burgaren var dock en lite annan historia. De har två olika vegoalternativ, bönburgare eller halloumi som går att få istället för kött på alla burgare, om man tar bort ev. bacon dvs. En av burgaralternativen är strictly vego dock, BBQ Bean burgaren, så det var den jag testade. Tyvärr så var bönbiffen ganska mycket en besvikelse. Den smakade helt okej, men var helt hopplöst mjuk och mushy. Om det inte hade varit för krispsalladen på burgaren så hade man knappt märkt skillnaden mellan brödet och resten av burgaren. Trist. Hur svårt ska det vara liksom? Känns som ett typexempel på att kocken själv inte käkar sin burgare… Halloumiburgaren lär ju vara annorlunda, men halloumi är ju halloumi liksom.

Stället (vi var på Folkungagatan och käkade) överlag var dock väldigt mysigt och hade en bra mix mellan restaurangfeeling och burgarhak, vilket gjorde att det passade fint även för en lite mer seriös kväll. S, som dock käkar kött, var däremot helt lyrisk över sin burgare, så det är uppenbarligen bara bönburgare de inte är så vassa på.

Allt som allt fick burgaren bara 2.5, men inräknat tillbehör och mysighetsfaktor blir det 3.5 burgare av 5 möjliga för Prime Burger.

Hojta om ni vill ha hjälp med att hotta upp er burgare! Jag ställer gärna upp.

IMG_0523

IMG_0524

Vegetarisk BBQ Knäckepizza och Lanseringsevent för Färdig Knäckepizza

$
0
0

IMG_0772

Hej!

I kväll var jag och ett gäng andra matbloggare inbjudna på lanseringsevent för Leksandsknäckes nya färdiga frysta knäckepizzor. Det var på tiden kan man ju tycka! En så sjukt bra idé som knäckepizza måste ju spridas vidare ut till folket, även till alla de som inte pallar att stå och sno ihop sin egen, som jag brukar göra.

Å andra sidan, kan man undra, varför sälja något så enkelt som knäckepizza i färdigformat? Är inte hela grejen med knäckepizza att det just är sjukt enkelt och snabbt att fixa? Jo, kanske det. Men vem är jag att döma? Om folk tycker att tio minuter för att röra ihop lite tomatpure och vitlök, bre ut den och sen skiva över mozzarella och lite valfria ingredienser är för svårt, så är det väl det. Men men, jag ska inte vara dissig. Fett bra med ett godare och nyttigare alternativ bland färdigpizzorna! Den kommer finnas i tre smaker, varav en vegetarisk med fetaost och paprika, en med tacofärs och en med skinka.

IMG_0728

Varje färdigpizza består av en halv knäckepizza och kommer att kosta ca 32-34 kr

IMG_0729

Pizzakungen in action!

Men men. Det var egentligen inte nyheten om färdigknäckepizza som var det roligaste med kvällens event. Det var den efterföljande knäckepizzetävlingen som vi utmanades på efter produktpresentationen! Vi var ungefär femton bloggare på plats, och alla fick vi laga varsin knäckepizza som sedan bedömdes av Leksandsknäckes två ägare och deras in house pizzaexpert Josef Hakimi, nordisk mästare i pizzabakning 2008 och medgrundare av Swedish Pizza Association.

IMG_0742

Förstaplatspizzan, med pestomarinerade räkor och lite annat gott.

IMG_0768

Yay! Jag vann en mjukisdalahäst!

Och… Bam ba da bam! Jag och min Vego BBQ Knäckepizza kom på andraplats! Och då killen som van var både kock, somelier och matskribent och bloggare. Känns helt okej :)

Här är receptet på min nästanvinnarpizza!

Vego BBQ Knäckepizza 1-2 portioner

  • 1 platta Leksandsknäcke
  • ca 4 msk tomatpure
  • 1 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • ca 1/2 dl BBQsås
  • ca 1,5 dl riven västerbottensost
  • 3 champinioner
  • 1/2 skivad rödlök
  • 1/3 röd paprika
  • 8 bitar jalapeno
  • 8 nachochips
  • en liten näve ruccola
  • Svartpeppar
  • Flingsalt

Börja med att blanda ihop tomatpuré, olivolja, salt, svartpeppar och pressad vitlök till en snabb tomatsås. Det går fint att ha vilken typ av tomatsås som helst, men that’s how I like it on my knäckepizza.

Bred över tomatsåsen på knäckeplattan och riv därefter över större delen av västerbottensosten ovanpå tomatsåsen. Toppa med skivad rödlök, champinioner, jalapenos, och paprika och ringla därefter över större delen av BBQsåsen jämt över pizzan. Du vill inte ha för mycket sås, så den tar över alla andra smaker. Bara några klickar här och var.

Grädda pizzan på 200 grader i 10 minuter, tills osten får färg. Ta ut pizzan ur ungen och toppa direkt med lite mer riven västerbottensost, lite mer BBQ sås, nymald svartpeppar, lite flingsalt och några droppar olivolja. Avsluta med en liten näve med färsk ruccola och med att sätta ner nachochipsen ståendes jämt runt pizzan. Klipp i åtta bitar och servera genast!

IMG_0710

Jag blev redigt star struck när jag fick träffa coola Zeina som driver den enorma matbloggen Zeinas Kitchen

IMG_0720

Matbloggare matbloggar mat till sina matbloggar.

Vegetarisk Alla Hjärtans Dag Middag

$
0
0

Hej!

I morgon är det Alla Hjärtans Dag och för en ganska stor del av oss så är the pressure on idag att planera och leverera en sjukt fin och mysig middag till vår alleles mest speciella person. Jag ska inte säga att alla är som jag, men personligen kan jag obsessa i dagar över att få till en bra restaurangbokning, eller den perfekta hemmamiddagen för ett tillfälle som detta. Det brukar vara sjukt jobbigt, även om middagen i sig ofta blir mysig.

Så, för att förenkla för alla er där ute som undrar vad ni ska laga till middag i morgon så kommer här ett av mina bästa menyförslag för en romantisk hemmamiddag. Hoppas den kan vara till hjälp!

Ge gärna egna tips på goda och romantiska rätter i kommentarerna. Alltid bra med mer inspiration!

Själv så har jag bokat in en tidig middag på kvarterskrogen. Småbarnslivet tummar hårt på romantiken ibland…

IMG_0071

Förrätt, Masserad grönkålssallad med granatäpple och avocadocreme

En fantastiskt god och vacker förrätt som både är lätt att göra, men samtidigt upplevs avancerad.

IMG_0373 (1024x768)

Huvudrätt, hemmagjorda quornbullar med tomatsås och spagetti

Den mest klassiska av alla romantiska pastarätter. Om det funkade åt Lady och Lufsen så funkar det till er, och nu kan du dessutom göra dina egna vegobullar hemma! Byt ut quornfärsen mot till sojafärs och ägget mot havregrädde och potatismjöl eller maizena så blir rätten vegansk.

IMG_4234

Efterrätt, vegansk pannacotta

Vad säger ”jag älskar dig” mer än en vegansk jordgubbspannacotta? Och om du vill ha något som är mer i säsong än jordgubbar så funkar vilken sorts frukt eller bär som helst fint.


Felixbarometern och reflektioner om vegomat

$
0
0

IMG_0812

OBS! Det här är ett sponsrat inlägg i samarbete med Felix Veggie, men jag står 100 % själv bakom tankarna och åsikterna! OBS!

Hej!

Här kommer ett lite annorlunda inlägg än vanligt! Inga recept utan snarare lite vegoreflektioner.

I fredags var jag och ett gäng andra glada vegointresserade människor inbjudna till Restaurangakademin för lanseringen av Felix nya produktlinje Veggie, med färdigfrysta vegorätter, och deras årliga Felixbarometer. Barometern är en konsumentundersökning där Felix djupgräver i människors inställning till mat och en massa andra grejer som har med mat att göra. Det var väldigt intressant att lyssna och väckte en massa tankar. För att göra det hela ännu bättre så hade de dessutom bjudit in den sjukt begåvade Mr Tommy Myllymäki som berättade om sina tankar om att laga mat med grönsaker i centrum och vegetariskt.

Först vill jag bara ta en sekund till att säga hur fantastiskt bra det är att den här nya vegovågen leder till att företag som Felix äntligen ser en marknad i att ta fram och sälja vegoprodukter som en del av sitt ordinarie utbud! Det blir lite av en självuppfyllande profetia – en större efterfrågan skapar ett större utbud som gör det lättare att vara vego, som i sin tur ökar efterfrågan osv. Felix sa att de också håller på och tittar på fler färdigrätter fokuserade mot middagsrätter, de här nya är fyra stycken lunchlådor. Tummen upp på den! Jag kommer att testa alla fyra under helgen och skriva en recension i veckan som kommer.

IMG_0821

Matbloggare som fotar proffskockar som lägger upp färdigmat till matbloggare. Inte illa!

Det var tre grejer som verkligen fångade mitt intresse under presentationen som jag skulle vilja spinna lite extra på. Dels det som Tommy snackade om, hur möjligheterna att äta vegetariskt och veganskt ute på krogen ser ut och kommer att utvecklas framöver. Dels Peak Meat, ett för mig nytt och mycket spännande koncept och sist också varför folk väljer att käka vegetariskt. Varje enskild punkt skulle utan problem kunna bli ett eget inlägg, men det pallar jag inte riktigt nu, så jag får istället försöka hålla mig (hyfsat) kort.

Att käka vego på krogen

Det konstaterades att ett stort fokus de senaste åren har legat på att göra det enklare att äta och laga bra vegetarisk mat HEMMA. Felix hjälper ytterligare till med detta, nu med sina smidiga färdigrätter. Men moderatorn frågade Tommy Myllymäki hur han trodde att utbudet av kreativa och goda vegetariska rätter ute på krogen skulle se ut framöver. Hon påpekade, och jag håller verkligen med henne, om att de flesta rätter som går att fås på finrestauranger nu förtiden mest påminner om uppblåsta förrätter. Dvs typ rotsaker med lite gröna blad och någon stark ost.

Tommys poäng var, och det håller jag också med om, att det största problemet ligger hos kockarna i det här fallet. Den absoluta majoriteten av alla ”köttkockar” har fått lära sig att skapa rätter med grunden i olika animaliska produkter, och att därför ”tänka om” och skapa rätter som inte baseras på kött eller mejeriprodukter kräver en helt ny uppsättning skills som dessa ofta saknar. Men han påpekade också att dessa kockar ofta är väldigt snabba att ta efter nya trender och tekniker som dyker upp, så det är helt enkelt upp till alla oss vegokockar att börja sprida evangeliet!

IMG_0835

Tommy bjöd på några av sina egna signaturgrönsaksrätter, ugnsbakad rotselleri och grillad purjolök med fetaost

Jag fråga hur han såg på att använda sojakött och liknande, och jag tyckte att svaret var ett väldigt tydligt exempel på hur genomgående okunskapen om vegoprodukter faktiskt är. Han höll en utläggning om hur vegoproteiner ofta smakar mindre och har en annan konsistens och därför ”behövs mycket mer av” i en rätt för att få till en liknande grej. Ja, fast nja, inte riktigt va..? Är det inte lite konstigt att animaliska halvfabrikat, som till exempel korv utan problem hyllas i finköken, men att veganska halvfabrikat som Oumph eller vegokorv ses som misstänkt skräp? Vilket då enbart lämnar bönor, linser och ost kvar som alternativ och en ganska smal palett att jobba med.

Slutsats: Om vi vill käka mer och godare vegomat på krogen måste vi börja sprida kunskap om HUR man lagar god och varierad vegomat till restaurangköken!

Felixbarometern - Hela presentationen

Felixbarometern 2

Peak Meat

En annan intressant sak att resonera kring är ”Peak Meat”. Enligt undersökningen så käkar svenskarna betydligt mycket mer grönsaker idag än för tjugo år sedan, medan mängden kött som äts fortfarande inte har minskat. Trots detta har vi en enorm vegotrend och över 55 % av alla tillfrågade vill äta mer vegetariskt. I USA nådde de tydligen Peak Meat för ca 10 år sedan (dvs den totala köttkonsumtionen har minskat de senaste tio åren), men i Sverige har vi fortfarande en marginell ökning.

Det här är väldigt intressant, för om målet nu är att få folk att käka mer vegetariskt och mindre kött så måste vi förstå varför och hur folk resonerar kring sitt köttätande. Folk vill alltså äta mer vegetariskt, men inte för den delen sluta äta kött. Däremot verkar fler äta kyckling snarare än andra typer av kött, och mycket mer grönsaker.

Slutsats: Vi ser kanske snarare en trend med fler blandkostare och färre nötköttsfanatiker snarare än en massa helvegos. Men, som jag alltid brukar säga, bättre med två steg fram och ett steg bak än inga steg alls!

Felixbarometern 3

Felixbarometern 4

Varför vego?

Och det för oss in på den sista delen, varför folk då väljer att käka mer vego och mindre kött. Tyvärr (skulle jag väl då ändå säga, då jag typ är 100 % på team djurrätt) så verkar den största motivationen bakom den ökade vegotrenden snarare handla om hälsa (35 %) och miljö (25 %) än vad den handlar om djurrätt (12 %). Det skulle väl kanske också kunna vara en orsak till varför trycket på restaurangköken att ta fram primärt varierad vegokost faktiskt inte är större än vad det är. Folk vill ha hälsosam vegokost, och då är det helt okej att käka sallad på krogen istället för en biff. Inte som jag som då hellre ser en vegobiff som ersättning.

Slutsats: Kontentan av alla tre punkterna verkar alltså vara att fler vill käka vegetariskt, men att det primärt handlar om en trend bestående av miljö och hälsoskäl, dvs hållbarhetsfrågor. OM vi vill käka mer och varierat vegetariskt på krogen så kommer vi dock behöva både pusha djurrättsfrågorna nu när vi har medvind, och fortsätta sprida kunskap om HUR man gör för att laga varierad och spännade vegokost. Rida på vågen helt enkelt.

Felixbarometern 5

Bonusreflektion: En väldigt viktig och intressant sak som Tommy sa på tal om vegoutbudet på restauranger var rörande folks motivation till att äta ute på krogen. Han hade serverat en trerätters vegomeny på sin restaurang i Jönköping för något år sedan. På sex månader har TRE personer beställt den. Att käka ute ofta är fortfarande primärt ett storstadsfenomen, när folk går på restaurang utanför storstäderna ses detta fortfarande som någon speciellt och lyxigt. Motivationen till att ta en vegorätt då, om man inte är vegetarian är mycket mindre då grönsaker helt enkelt inte upplevs lika lyxigt som en redig plankstek eller råbiff.

Så – låt oss slå ett slag för lyxigt vegokäk! Jag börjar med min Veganska Beuf Bourguignon! 

 

Stort test av Felix nya vego färdigrätter!

$
0
0
IMG_0824 (1)

Vegokoll och Tidningen Vego fotar frenetiskt Coconut Bean Curryn. :D

Hej!

De senaste fyra dagarna har jag legat i hårdtestning av Felix Veggie, de fyra nya vegetariska och veganska färdigrätterna från Felix, och här kommer domen!

Jag brukar verkligen VÄLDIGT sällan käka färdigmat av det här slaget annars. Till väldigt stor del för att jag helt enkelt aldrig skaffade mig vanan iom att jag varit vego hela mitt vuxna liv och det aldrig funnits något gott att köpa. Falafel Marrakesh är supertrist, och jag räknar liksom inte fryspizza (för det har jag ätit massor av). Men, när Felix hörde av sig och undrade om jag ville testa dessa så svarade jag ja på stört. För även om jag inte har vanan inne, så är det en produkt som behövs. Om fler ska vilja/kunna äta vego så måste det vara så enkelt som möjligt. Du ska kunna vara lat/stressad/trött och ha alternativet att käka hyfsat okej mat även om du inte vill äta djur. Så en applåd för Felix!

IMG_0919

Halloumi Hot Pot är en kokosnöt och myntadoftande gryta som serveras med ris. Det är dock ganska lite ost, så den gjorde inte jättestort intryck enligt mig. Rätterna funkar dock väldigt fint som en snabblunch i sin lilla låda. Det är bara att värma, röra och äta!

Men, till den stora frågan då. Hur smakade det?

Gott! Jag är faktiskt mycket positivt överraskad. Alla fyra färdigrätterna är riktigt goda. Halloumi Hot Pot och Mexican Rice Bowl är lakto-ovo vegetariska och Coconut Bean Curry och Chipotle Chili är veganska. Smakmässigt är det ingen skillnad alls på kvalitén mellan de veganska och de lakto-ovo vegetariska rätterna. De är dock allesammans grytor som serveras i en enda stor skål tillsammans med sina kolhydrater, och de är alla typ bönbaserade, så variationen ligger egentligen främst i kryddningen.

Bäst tyckte jag om Mexican Rice Bowl. Den var ganska stark, fick en fin konsistens av tomatsåsen och osten som blandades och var överlag bara jättegod. Näst bäst var Coconut Bean Curryn som hade en supersmarrig gröncurrykryddning. Chipotlen serverades med potatis, vilket jag kanske inte hade valt som alternativ och Halloumi Hot Pot var lite som en snäppet mjäkigare variant av Bean Curryn, fast med ost, vilket kändes lite onödigt när den veganska curryn var godare!

IMG_0963

Coconut Bean Curry kom som nummer två på min lista. Här med lite stekt Oumph och lite grönt. Då blev det en riktigt smarrig middag!

Alla fyra rätterna gör sig fint ätna direkt ut ur skålen som de kommer i, men de lyfter verkligen rejält om man tar sig tiden till att till exempel steka lite oumph vid sidan av och riva över lite koriander eller persilja. Då blir det ju inte riktigt färdigrätter, men å andra sidan lyfts de plötsligt upp och blir riktigt fullvärdiga middagsalternativ. Jag käkade dem både idag och igår med oumph till middag och kände mig inte alls missnöjd.

Så, allt som allt, en mycket lyckad satsning av Felix, och en stor och god present till alla oss hungriga och stresasde vardagsvegos!

OBS. Det här inlägget är ett samarbete med Felix, men jag står helt och 100 % själv för mina åsikter. OBS

IMG_0827

Chipotle Chilin var faktiskt inte så värst stark, men smakade gott av den rökiga chipotlen. Däremot så var det väldigt mycket potatis och morot i den, vilket jag tyckte gav den en ganska trist konsistens. Inget jag kommer köpa igen.

IMG_0882

Och här har vi vinnaren! Som ni kan ses öppnas i videon här ovan. Riktigt smarrig, kryddig och med god och krämig ost i, för oss som gillar sånt. Den här KOMMER jag köpa igen!

Jävligt Gott släpper Matlagningsprogram!

$
0
0

Hej vänner!

Här kommer en STOOOOOOOR nyhet som jag har hållt på ett väldigt långt tag! Delvis på grund av att den är stor, och rolig, men också pga att den varit fett ideell och därför har tagit tid. Men oavsett vad så är den här!

På söndag, den 28:e februari anno 2016, släpps första avsnittet av Jävligt God Sommar på Youtube! Det är en matlagningsserie i sju delar som spelades in sommaren 2015 i Roslagen och som är specialdesignat för att göra er sjukt hungriga och längtiga efter grillat och sommarstugor.

Redan nu kan ni se trailern  här ovanför!

IMG_7586

IMG_7551

IMG_7497

Varje avsnitt kommer att fokusera på en smarrig sommarrätt, och spelades in under en långhelg där jag och några av mina bästa polare sågs, smaskade och segrade (eller.. ja, nåt sånt) och hade allmänt trevligt. Ni vet, lite som Plura, fast med mindre naket.

Det ska också tilläggas att det är stjärnorna i serien som hjälpt till att göra den möjlig. Min fantastiska familj som står ut med alla mina konstanta olika matlagningsprojekt. Kalle och Haylie som lagt ner ett ofantligt jobb på att filma, äta och producera (i den ordningen) och inte minst Linus, min sjukt begåvade svåger som gjort den ruggigt fina musiken till det hela. Även bästa Jonnali och Johanna höll stämningen på topp!

Det ska också nämnas att det är ungdomar från Fryshusets verksamhet Missing Files som hjälper oss att klippa och redigera alla avsnitt. De är riktiga genier! Ni kan läsa mer om Missing Files här.

IMG_7565

IMG_7508

IMG_7588

Det kommer att bara både veganska och lakto-ovo vegetariska recept, och programmet är totalt, 100 % fritt ifrån yoga. Det har dock små barn och lifestyle-element i sig. Så be warned.

Jag hoppas verkligen att ni kommer att gilla det! Det gör jag.

Första avsnittet kommer på söndag, och därefter kommer jag att släppa ett avsnitt i veckan under resten av mars.

Ha det bäst, näringsjäst!

/Gustav

Jävligt Gott

IMG_7575 IMG_7476

Första avsnittet av Jävligt God Sommar – Tomatsalladen

$
0
0

Hej!

Idag kan jag glatt presentera första avsnittet av Jävligt God Sommar -Tomatsalladen! Varje avsnitt kommer att fokusera på en maträtt, och inkludera lite snack och grejer som har med den att göra. Vi spelade in alla sju avsnitt på raken under en helg när vi var ute några polare på landet och hängde, så det ni ser är precis bara det som hände och sades när vi lagade maten och käkade. Precis som på riktigt, fast klippt ner till sexminutersavsnitt för the youtube! 😉

Och jo förresten, de flesta recept ifrån serien kommer att finnas att köpa i min kommande nyutgåva av Jävligt God BBQ som kommer i maj! Ni kan förbeställa den här, hos Owl Streets.

IMG_7467

Receptet

Jag har skrivit om tomatsalladen tidigare här på bloggen, men här har ni det igen. Det är ett recept jag ursprungligen hittade hos Jamie Oliver i hans supermysiga ”Jamie at Home” serie där han lagar en massa mat baserad på vad han har i sin monstruösa jätteträdgård. Jag har lagat det oändligt många gångar sedan dess, och varierar ständigt ingredienserna i salladen. Det enda genomgående och ständigt det samma är dock tekniken där man saltar tomaterna och låter dem safta ur i ett durkslag en timme innan servering för att koncentrera tomatsmaken. Genialt!

Och jo, jag vet att mozzarella innehåller löpe, som är gjort av kalvmage, och jag håller lite låda om det i slutet av programmet. Om ni vill läsa en lite mer vältalig förklaring till hur jag förhåller mig till det ämnet och till ”renlevnad” så får ni gärna läsa det här inlägget!

Tomatsallad 4-6 personer

1 kg färska, mogna och blandade tomater
Rejält med flingsalt
Ca 1 dl fin olivolja
Ca 2 msk vitvinsvinäger och juice från 1/2 citron
1 kruka basilika, alternativt koriander
1 tsk torkad oregano
1 stor röd chili
1 stor klyfta vitlök
Nymald svartpeppar

Till servering:

4 stora bollar buffelmozzarella
Vitlöksbröd

Skölj tomaterna och hacka dem i varierande storlekar. Det är mycket roligare att äta om det ser lite mixed up ut. Lägg alla tomaterna i ett durkslag och salta rejält med flingsalt. Det mesta saltet vätskar ut tillsammans med tomatsaften, så det är ingen risk att det blir för salt. Blanda ner basilikan i durkslaget och låt tomaterna stå och droppa av i ca en timme. Detta koncentrerar tomaternas smak och förhindrar att salladen blir vattning.

Blanda under tiden en dressing bestående av finhackad vitlök, chili, torkad oregano, olivolja, vinsvinäger, ev lite extra salt och peppar. Var försiktig med saltet…

Strax innan servering häller du över tomaterna i en stor salladskål och blandar ner dressingen. Servera med upprivna mozzarellabollar och rikligt med bröd för att suga upp all god tomatdressing.

IMG_7461

Programmet

I samband med det första avsnittet tänkte jag att det också kan vara på sin plats att ge en liten bakgrund till serien. Vi spelade som sagt in alla avsnitt under en långhelg i somras ute i Riala i Roslagen. Vi hade varit ute några stycken av oss en månad innan och skämtade då om att Linus och Jonnali (som bägge är med i serien) borde spela in en livemusikskiva där ute, på det gamla pianot som står i vardagsrummet på nedervåningen. Huset är urmysigt, och min sambos familj brukar ha stora familjefester där ute på somrarna, så vi vi visste att det utan problem gick att husera ganska mycket folk. Deras schema var däremot ganska fullsmockat de närmsta året, så Jonna kontrade med att jag väl själv lika väl kunde spela in ett matlagningsprogram här ute. Och ärligt, varför inte?

IMG_7475

Ladies in bloom!

IMG_7470

Johanna och Jonna dukar och matchar tallrikarna

IMG_7588

Kalle in action

Så jag snackade med Kalle och Haylie, två polare från Fryshuset där jag jobbar, om driver Missing Files, en nystartad verksamhet som coachar unga som vill göra film och arbeta med kommunikation. De var på idén till 100 %, packade ihop sina kameror och hakade på. Linus lovade att göra musiken till programmet, och off we went!

Först var tanken att vara ute en hel vecka och filma och laga mat, men jag måste så här i efterhand säga att jag är ganska tacksam över att det bara blev tre dagar. För det blev ganska intensivt. Stora lyxiga frukostar, luncher och middag tre dagar på raken är ganska mycket att leverera för en stackars kock. Även om man har fint sällskap.

Jag hoppas att ni kommer att gilla det hela! Isf kanske det blir fler helhelgseskapader till olika ställen framöver.

Chez!

IMG_7483

Vädret var inte helt 100 hela tiden. Men inte brydde vi oss om det inte!

Jävligt Gotts BBQ Baked Beans

$
0
0

IMG_1242

Hej där!

Det har blivit lite få egna recept på senast i bland alla mina olika andra matrelaterade projekt och samarbeten. Så kan vi ju inte ha det. Det här är ju trots allt en matblogg först och främst, och med tanke på hur ni alla tar er hit (via googlade recept) så är ju Jävligt Gott först och främst en överdimensionerad och interaktiv kokbok. Så det ska vi verkligen inte tappa bort!

Som ni kanske har sett så håller jag på och jobbar på en nyversion av Bloody Good Vegetarian BBQ, fast på svenska som ska komma ut senare i vår (mer info om den kommer snart!). I jobbet med den så har jag det stora nöjet av att ”behöva” laga en massa gott BBQkäk, så förra veckan klämde jag fram en egen ny version av BBQ Baked Beans. Jag har skrivit om Jamie Olivers recept här för något år sedan, vilket ju är svingott, men jag kan ju inte vara en matbloggare med självrespekt om jag inte också strävar efter att leverera egna 100 % originalrecept. Och är det något jag borde kunna så är det ju BBQ Baked Beans! Och banne mig om det här inte blev asgott alltså.

Receptet skulle enkelt kunna beskrivas som en kombination av min gamla goda bönchili och min hemmagjorda BBQsås. En ganska fin kombo! 😀

Jävligt Gotts BBQ Baked Beans 4-6 portioner

  • 1 burk svarta bönor á ca 400 g, eller 2 dl hemkokta bönor
  • 1 burk små vita bönor á ca 400 g, eller 2 dl hemkokta bönor
  • 2 morötter
  • 1 stor rödlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 torkad chipotlechili
  • valfri mängd sambal olek beroende på önskad styrka (1-4 tsk typ)
  • 1 33 cl mörk ale
  • 1 burk bra krossade tomater á 400 g
  • 1 dl ketchup
  • 1/2 dl farinsocker
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk tomatpuré
  • ca 1 msk spiskummin
  • ca 1 msk rökt paprikapulver
  • ca 1 msk torkad oregano
  • 2 msk touch of taste brynt scharlottenlöksfond
  • 2 msk kinesisk soja
  • juice från 1/2 lime
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 3 msk rapsolja till stekning
  • salt efter smak

IMG_1213

Börja med att grovhacka rödlök, morötter och persiljestjälkar och fräs i rapsolja på medelvärme i en stor stekpanna eller gryta med höga kanter. Om du vill så går det fantastiskt fint att tillreda det här receptet i en tjockbottnad gryta eller gjutjärnspanna på grillen. För instruktioner hur du ska gå till väga då, kolla det här inlägget om att göra chili på grillen!

Finhacka chipotlechili och vitlök och ha i pannan tillsammans med tomatpurén och de torra kryddorna. Låt fräsa några sekunder och tillsätt därefter några msk öl så att det bildas en kryddpasta. Låt kryddpastan fräsa ca 2-3 minuter så att smakerna från kryddorna och vitlöken ”väcks” utan att brännas. Tillsätt mer öl vid behov.

Slå därefter ner resten av ölen, de krossade tomaterna, sambal olek, ketchup, socker, fond, soja och vinäger och rör om. Om du använder hemkokta bönor (vilket jag verkligen rekommenderar!) tillsätter du dem nu. Låt koka utan lock på låg/medelvärme i ca 20-30 minuter tills såsen har reducerats ner en del och blivit tjock och trögflytande. Smaka av med mer salt, chili, vinäger eller socker beroende på smak och preferens.

Om du använder burkbönor så tillsätter du dem nu och låter koka med i ca fem minuter till. Avsluta med att röra ner färskpressad juice från 1/2 lime och toppa med hackad koriander och persilja.

Servera istället för färsen i tacos, i enchiladas, eller som här med iFraiche, picklad rödlök, sallad och nachos.

IMG_1226

Nu kanske ni undrar vad det där är för vin som är med överallt? Nå vänta tills i morgon så får ni se 😀 Hint, hint!

Viewing all 713 articles
Browse latest View live